Un seif e o investiție pe care o facem pentru toată viața. Tocmai din acest motiv, e important să căutăm o casă de bani potrivită nevoilor noastre, indiferent dacă e vorba de securizarea unei sume de bani, acte importante, colecții, bijuterii, date stocate pe un suport media ori protejarea unor obiecte de valoare.
Seifurile diferă între ele, unele au un grad de siguranță mai ridicat, altele mai scăzut. De asemenea, casele de bani vin cu sisteme de siguranță variate — putem alege seifuri mecanice, electronice, cu amprentă digitală sau seifuri cu deschidere temporizată. Cu atâtea variante disponibile e de înțeles că alegerea unei case de bani pare mai dificilă. Care ar fi varianta cea mai bună?
Întâi să răspundem la câteva întrebări esențiale, întrebări la care ar trebui să se gândească toți proprietarii de bunuri înainte să investească într-un seif. Iată întrebările care ne vor ajuta mult să găsim seiful potrivit:
Ce am de gând să păstrez în seif?
Dacă știm cu exactitate ce ne dorim de la un seif, limităm imediat opțiunile. Spre exemplu, dacă avem nevoie de securitate sporită pentru valori pe suport de hârtie, cum ar fi documente, cel mai potrivit seif pentru noi e unul cu protecție antifoc. Pentru sume mari de bani și valori se impune un seif cu protecție antiefracție și antifoc, iar pentru protejarea actelor stocate pe un suport sensibil, cum ar fi CD-uri DVD-uri, o casă de bani pentru suport media e cea mai bună alegere pe care o putem face.
De ce dimensiuni am nevoie?
E foarte simplu să stabilim exact dimensiunile corecte ale seifului pe care vrem să îl cumpărăm. Tot ce trebuie să faceți e să adunați într-un loc toate bunurile pe care vreți să le protejați și, astfel, tocmai ați stabilit ce dimensiuni trebuie să aibă seiful de care aveți nevoie. La fel de important, dacă aveți certitudinea că veți mai adăuga, în timp, și alte valori în seif, e bine să alegeți de la bun început un seif mai încăpător.
Cine va avea dreptul să deschidă seiful?
În cazul în care sunteți nevoiți să acordați și altor persoane acces la seif, sistemul de închidere a seifului cântărește foarte mult în alegerea pe care o facem. Dacă numărul de persoane care urmează să aibă acces la seif este unul limitat, cum ar fi doi-trei membri ai familiei, un seif mecanic e suficient.
Pe de altă parte, dacă aveți nevoie de un seif într-o firmă sau o instituție (spre exemplu pentru acte), un seif electronic e cel mai potrivit pentru că permite o deschidere rapidă printr-o combinație de cifre care poate fi schimbată oricând.
Unde ar trebui să instalez seiful?
Înainte să vă gândiți la locul unde urmează să fie instalat produsul, țineți minte un lucru extrem de important: montarea seifului se face numai de către o firmă specializată, experți indicați de către producătorul seifului.
Nu e o regulă bătută în cuie, însă una dintre cele mai sigure montaje e fixarea seifului într-o podea de beton. În cazul în care podeaua nu e suficient de rezistentă, aveți posibilitatea să zidiți seiful în perete.
Ce model de seif să alegem în funcție de sistemul de închidere?
Fiecare tip de încuietoare a seifului are avantajele și dezavantajele sale. Le prezentăm aici pe toate, pentru ca alegerea unui seif potrivit pentru dumneavoastră să fie una inspirată.
Seiful cu cheie (mecanic)
Marele avantaj al caselor de bani mecanice e faptul că ele sunt foarte ușor de utilizat pentru că deschiderea seifului se face cu ajutorul unei chei. Mai mult decât atât, un seif mecanic vă permite să aveți control total asupra seifului, accesul la el îl vor avea doar persoanele care au o cheie. Un alt avantaj ar fi prețul, acesta fiind puțin mai scăzut, deoarece nu necesită sisteme complicate de deschidere.
Dezavantajul la acest tip de seif ar fi că încuietorile pot fi sparte cu ușurință de către hoți. De obicei, mai ales la seifurile mecanice, punctul vulnerabil în reprezintă tocmai încuietorile, astfel încât devin principalele zone de atac. Totuși, unele seifuri includ sisteme de blocare duale care necesită două chei.
Fie că alegeți un seif cu un sistem cu deschidere dual, fie unul simplu, asigurați-vă că dispuneți în permanență de o cheie de rezervă.
Seifuri cu închidere electronică
Un sistem de blocare electronic oferă acces rapid și simplu proprietarilor de bunuri. Tocmai din acest motiv, persoanele care aleg acest tip de seif au posibilitatea de a oferi mai multor persoane acces la casa de bani. Acest lucru e mai mult decât binevenit în firme și instituții.
Cu toate acestea, încuietorile digitale sunt destul de vulnerabile, mai ales dacă la ele au acces persoane care se pricep să ghicească combinația. E foarte puțin probabil, oricum, să se întâmple acest lucru.
Seifuri cu amprentă digitală
Casele de bani cu amprentă digitală folosesc cea mai avansată tehnologie în materie de seifuri disponibilă pe piață. Seifurile de acest gen sunt menite să securizeze sume mari de bani, obiecte foarte valoroase sau arme.
Ele folosesc un sistem de închidere de mare precizie, sunt ușor și rapid de utilizat și, la fel de important, în ciuda faptului că utilizează o tehnologie relativ nouă, sunt disponibile la un preț accesibil.
Cele mai multe seifuri cu amprentă digitală oferă posibilitatea de a stoca un utilizator admin, apoi alți utilizatori pot fi înscriși numai după ce degetul utilizatorului admin este scanat pentru a înscrie alte amprente. Chiar dacă nu găsiți un asemenea produs, majoritatea caselor de bani biometrice vin cu un sistem de memorie care permite scanarea și altor amprente, pe lângă amprenta proprietarului.
În România, singurul dezavantaj al seifurilor cu amprentă digitală e lipsa certificării antiefracție.
Seifurile cu deschidere temporizată
Casele de bani cu deschidere temporizată sunt echipate, de obicei, cu un sistem de închidere electronic care folosește un temporizator de întârziere. Temporizatorul întârzie deblocarea seifului pentru o perioadă de timp stabilită de utilizator, în cele mai multe cazuri mai puțin de o oră.
Marele avantaj al caselor de bani cu deschidere temporizată e că oferă protecție antiefracție sporită. Pentru că deschiderea seifului se face în doi timpi, spărgătorul nu are timp să aștepte deschiderea sistemului de blocare.
În ceea ce privește dezavantajele seifurilor cu deschidere temporizată, tocmai sistemul de întârziere poate fi o problemă în cazurile urgente, atunci când proprietarul are nevoie să deschidă rapid seiful.
Sistemele de închidere ale seifurilor cu avantajele și dezavantajele lor,