Protecția bunurilor pe care le administrăm nu este o opțiune, ci este impusă de lege. Potrivit legislației din România, proprietarii unităților deținătoare de bunuri și valori au obligația de a identifica și stabili zonele funcționale, corespunzător activității desfășurate, și de a adopta măsuri necesare asigurării protecției vieții, integrității persoanelor și siguranței valorilor.
Ce înseamnă acest lucru? Orice conducător de societăți care au în administrare bunuri are obligația de a le proteja în mod corespunzător. Legea nu e nouă, din 16 iunie 2012 a intrat în vigoare HG nr.301/11.04.2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
Zonele funcționale pentru care este necesară adoptarea unor măsuri de securitate sunt: zona de acces și zona perimetrală, zona de tranzacționare, zona de depozitare, zona de expunere, zona de transferuri, zona de procesare, zona echipamente de securitate și zona de tranzacții automate.
Prin zona de acces în unitate se înțelege locul amenajat cu elemente de închidere nestructurale destinate intrării sau ieșirii persoanelor. Căile de acces pot fi dedicate clienților, angajaților, transferului valorilor sau mixte.
Zona perimetrală reprezintă limita fizică a construcției constituită din elemente fixe sau mobile, cum ar fi: pereți, vitraje sau ferestre. Zona de interes pentru deținătorii de seifuri este zona de depozitare, zonă care reprezintă spațiul special amenajat pentru păstrarea în siguranță a valorilor monetare ori a bunurilor.
Potrivit legii, pentru asigurarea protecției mecano-fizice a sediilor instituțiilor de creditare, trebuie să se utilizeze elemente certificate pentru cel puțin clasa minimă de rezistență recomandată în standardele europene sau naționale din domeniu, după cum urmează:
a) ușile exterioare destinate transferului de valori trebuie să prezinte rezistență la efracție și au sistemul de control al deschiderii din interior;
b) la unitățile cu personal redus, expuse riscurilor de jaf se asigură accesul pe timpul programului de lucru prin controlul deschiderii ușii din interior.
Normele de siguranță sunt și mai exigente în cazul societăților comerciale care au ca obiect de activitate schimbul valutar. În afară de sistemele de alarme la efracție cum sunt butonul de panică și camerele video, aceste unități trebuie să dețină un seif pentru depozitarea în siguranță a banilor. Astfel, conform legii, pereții, ușa și ghișeul compartimentului casierului trebuie să asigure protecția la acțiunea armelor de foc și preluarea indirectă a valorilor, iar valorile monetare se păstrează și depozitează conform plafoanelor stabilite, în seifuri certificate cu grad de rezistență la efracție determinat, ancorate conform cerințelor producătorului.
Normele de siguranță menționate mai sus sunt valabile și în cazul bunurilor deținute de casele de amanet, unitățile profilate pe activități cu bijuterii din metale sau pietre prețioase sau magazinele de comercializare a armelor și munițiilor. Valorile monetare și/sau bunurile amanetate ori deținute cu orice titlu se depozitează în seifuri certificate cu grad de rezistență la efracție și trebuie să fie ancorate conform cerințelor producătorului.
Printre unitățile care se încadrează în aceste norme se numără și benzinăriile. În cazul stațiilor cu program permanent și cele amplasate la periferia localității sau în zone izolate, legea impune dotarea acestora cu seif de depozitare în care se pot introduce valori fără deschiderea ușii seifului, certificat cu grad de rezistență la efracție, care trebuie ancorat de pardoseală ori perete, conform cerințelor producătorului. Cheile seifului nu se dețin de către personalul de serviciu, aspect adus la cunoștința clienților prin afișarea semnalisticii respective.
În sălile și incintele de exploatare a jocurilor de noroc cu achitarea premiilor pe loc, exceptând spațiile în care funcționează mai puțin de 3 aparate slot – machine sau cele pentru bingo în sistem TV precum și în spațiile în care desfășoară activități conexe, care presupun taxă de joc, achitarea premiilor sau depozitarea fondurilor de câștiguri, aceste norme sunt, de asemenea, obligatorii. Daca dețineți o astfel de unitate, legea vă obligă să vă depozitați bunurile în seifuri antifurt ancorate numai după cerințele producătorului.
Casieriile furnizorilor de utilități se amenajează pentru a se asigura securitatea persoanelor și a valorilor manipulate și depozitate. Și în cazul acestora, valorile monetare sau de altă natură se depozitează în seifuri, certificate cu grad de rezistență la efracție determinat și fixate conform cerințelor producătorului.
Lista firmelor și a societăților comerciale în care seifurile antiefracție sunt obligatorii,